GÅRDSHISTORIEN TIL HOEL GÅRD.

Hoel Gård nevnes for første gang skriftlig i et pavebrev fra ca 1390. Det er imidlertid funnet gjenstander på gården som indikerer bosetting fra 600- tallet og som er bevart på gården.

Gården var i kirkens eie frem til 1537 og deretter krongods frem til slutten av 1600-tallet. Da havnet den i privat eie og en nær 200-årig slektstradisjon fulgte.

Halvor Hoel er blitt kalt den første ekte norske bondehøvding og var en av driverne i denne perioden. Han ledet de lokale bøndenes kamp mot embetsveldet og sølvskatten etter 1814. Hans godmodige gjenferd går fortsatt igjen på gården og begravelseskransen hans på loftet må ingen røre. Da kan det ifølge sagnet gå galt med både gård og grunn. I 1867 ble gården solgt til Peter Wessel Wind Kildahl. Han gjennomførte en omfattende ombygging og plantet lindealleen på ca 1600 meter. Han bygget også den U-formede låven på ca 3000 kvadratmeter grunnflate med de vakre klokketårnene. Disse har blitt et kjennemerke for gården. I 1932 kom gården inn i familien Sandbergs eie og den drives i dag av fjerde generasjon- Sabine og Christian Fredrik Sandberg Hoel.

Foto: Inger Paulsen

DAGENS DRIFT.

Hoel Gård er i dag et gårdshotell, i tillegg til full drift av jordbruket. Driften forvaltes med respekt for de tidligere og de kommende generasjoner. Gårdskulturen lever videre gjennom tradisjoner og aktivitet som en del av den daglige driften.

Gården har 1350 mål med dyrket mark fordelt på korn og poteter. I låven produseres det også 250 000 kyllinger per år (slaktekylling).

Beliggenheten til gården ligger idyllisk til i sydhellingen ned mot Mjøsa. Den fredede hovedbygningen, med grunnflate på 350 m2, gir våre besøkende en følelse av store, herskapelige rom og dimensjoner, med den beplantede terrassehagen som en meget unik ramme. Steiner i terrassehagen ble i sin tid hentet fra domkirkeruinene på Hamar. Det gamle grisehuset brukes aktivt hver dag som restaurant, resepsjon, konferanseavdeling og til andre arrangement.

I tillegg til den tradisjonelle gårdsdriften kan næringsliv, grupper og privatpersoner benytte gårdsanlegget til kurs/konferanse, bryllup, overnatting og utsøkte opplevelser- hele året. Vi har normalt brylluper hver helg fra slutten av april til midten av oktober, og konferanser resten av året. Individuelle gjester startet vi med sommeren 2020 og tilbyr dette foreløpig fra slutten av Juni til starten av august hvert år. Vi har en egen Skibladner- brygge som man kan bruke hvis man ankommer gården via Mjøsa. Her kan også Skibladner legge til ved behov.

Vi har 75 sengeplasser fordelt på 37 rom, og rommene tilbys i hovedbygningen, hagesuiten i hagen foran hovedbygningen, portnerboligene et steinkast fra Mjøsa + Bestyrerboligen og Sveiserboligen oppe på tunet bak låven.

Dagens eiere, Sabine og Christian Fredrik jobber daglig med å utvikle gården og konseptet slik at det samsvarer med dagens etterspørsel og behov. De bruker mye tid og ressurser på oppussing, utvikling og å spisse konseptet for å utnytte potensialet på gården til det fulle. Høsten 2024 åpnet vi blant annet et nytt badehus med treningsrom og peisestue et steinkast fra Mjøsa, en separat badstue, stamp med mer.

Vi er også medlem av De Historiske Hotell og Spisesteder som vi er stolte av og som er et kvalitetsstempel vi jobber for hver eneste dag. I 2023 ble vi kåret til topp 3 av totalt 66 historiske hoteller i Norge.

Vi håper du får et fint opphold som gjest på gården, og opplever alle detaljer vi har fokus på hver eneste dag for at du skal få den beste opplevelsen.

Velkommen til gards!

Historien som er synlig overalt
på gården. Også med den gamle eika,
som er mer enn 600 år gammel.

Vi har parkeringsmuligheter flere steder på gården avhengig av hva du skal og hvor du bor. Se stedene merket med «P» på kartet over.

I juli 2022 fikk vi på plass 6 stk nye el-billadere bak låven hvor du betaler med appen til EasyPark. Husk egen ladekabel! Velkommen.

Hvordan komme hit:

  • Hoel Gård ligger rundt 1 time of 5 min fra Oslo Lufthavn og 1 time og 40 minutter fra Oslo Sentrum.
  • Kjør E6 nordover til du har passert Brumunddal. Ta deretter avkjøring nr 73 mot Nes. Følg fv 212 til du kommer til fv 213, sving deretter til venstre ut på fv 213. Straks finner du Hoel Gård på høyre side av veien.